De astăzi o să începem să scriem o serie de articole despre flori și peisagistică. Simbolistica florilor este una dintre temele pe care le vom aborda, fiind și primul articol cu care vom începe.

De ce este importantă simbolistica florilor? Pentru că putem transmite un mesaj prin florile pe care le dăruim.

Astăzi vom vorbi despre simbolistica freziilor și a lalelelor.

Frezia (Freesia) are multiple semnificații: prietenie, inocență, încredere sau perseverență. Simbolistica este atribuită doar florilor de culoare galbenă sau albă. Astfel frezia de culoare galbenă semnifică prietenie, încredere, iar cea albă inocență.

Dacă ne uităm în zodiac, frezia este floarea perfectă pentru cei născuți în zodia balanță sau pește. 

În buchetele de mireasă, frezia simbolizează feminitate, grație, dar și puritatea unei noi prietenii sau o consolidare a legăturilor. Nu în ultimul rând freziile, în limbajul florilor, nu trebuie să lipsească de la aniversarea de șapte ani a unei căsătorii.

Este originară din Africa de Sud, iar denumirea ei provine după numele medicului Friedrich Freese. Este una dintre cele mai parfumate flori. Primăvara pentru un parfum îmbietor combinați-o cu genista sau zambile.

Pentru o durată mai lungă a freziilor în vază, tăiați codițele în diagonală din două în două zile, tot atunci schimbați și apa. Florile uscate trebuie înlăturate pentru a stimula înflorirea bobocilor.

Lalelele (Tulip) sunt originare din Sudul Europei, Nordul Africii și Asia. În mare, laleaua înseamnă faimă, pasiune și romantism. Însă în funcție de culoare lalelele au următoarea simbolistică: lalele albe simbolizează iertare, respect, puritate, lalele de culoare crem au o semnificație de angajament. Lalele galbene exprimă gânduri vesele, dar și iubire fără speranță, cele mov duc cu gândul la regalitate, dar simbolizează și renașterea, lalelele roz simbolizează atașament, urări de bine, iar cele portocalii căldura, fericirea și fascinația.

Cele roșii simbolizează iubirea desăvârșită – o legendă din Turcia spune că un prinț, Farhad, s-a îndrăgostit de o fată, pe numele de Shirin. Când prințul a aflat că Shirin a murit, copleșit de durere s-a sinucis – călare s-a aruncat de pe o stâncă. Legenda spune că din fiecare picătură de sânge a apărut câte o lalea de culoare roșu aprins.

Laleaua neagră simbolizează mister, putere și tărie. Punctul negru din centrul unei lalele simbolizează inima unui îndrăgostit plin de pasiune. Nu în ultimul rând lalele șatirate, pestrițe reprezintă ochii frumoși.

Buchetele din lalele reprezintă eleganță și grație, iar la cea de a 11 – a aniversare de căsnicie laleaua este floarea tradițională.

Din punct de vedere zodiacal lalele se potrivesc fecioarelor, dar și berbecilor.

Ca lalelele să dureze mult în vază trebuie să le tăiem codița, în diagonală, și să le schimbăm apa aproape zilnic sau din două în două zile. Trebuie să stea într-o zonă răcoroasă, ferită de razele directe ale soarelui. Chiar și tăiate ele continuă să crească.

Andreea Melinescu | Inginer Peisagist & Floral Designer
floraria.april@gmail.com
www.facebook.com/floraria.april
www.aprildesign.ro

Articol scris în data de 31.05.2014, preluat de pe vechiul site (www.florariaapril.com), nefuncțional în prezent.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *